Juni, de maand waarin de zomer begint! Maar ook de maand waarin velen onder ons proefwerken en examens afleggen. Dit loopt niet voor iedereen van een leien dakje. Sommigen hebben last van stress en panikeren. Ook slapeloosheid, te veel of niet eten, huilbuien en ruzie komen vaak voor.
Uit een bevraging van een aantal studenten tussen 20 en 23 jaar blijkt dat uitstelgedrag en faalangst bij het studeren roet in het eten gooien. Hierbij spelen tijdsdruk en deadlines een grote rol. Ook medestudenten kunnen je hoofd op hol doen slaan door een spervuur aan vragen te stellen net voor een examen. Het is logisch dat extra drukte je in de war brengt. Probeer dan een rustigere plaats te zoeken en berichten op je smartphone te negeren.
Stress kan ook positief zijn. Om goed te presteren is een gezonde dosis adrenaline nodig … denk maar aan sporters. Zo kan ook tijdsdruk ervoor zorgen dat je harder gaat werken. Om goede resultaten te behalen heb je dus een zekere drive nodig. Teveel spanning kan zowel je lichaam als je hersenen blokkeren. De lichamelijke en psychische klachten die bij de meeste van de bevraagde studenten voorkomen zijn ongeduld, verminderde concentratie, paniekaanvallen, huilbuien, huiduitslag, slapeloosheid of negatieve gedachten.
Wat doet stress met mij? De hersenen zijn grofweg op te delen in drie delen: het reptielenbrein, zoogdierenbrein en mensenbrein. Het zijn vooral de laatste twee die een rol spelen bij stressreacties. Het mensenbrein zorgt ervoor dat je kan nadenken en oplossingen verzinnen. Bij verhoogde stress kan het gebeuren dat je hersenen overschakelen op het zoogdierenbrein. Het mensenbrein wordt daarbij geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. Wanneer het zoogdierenbrein is ingeschakeld, ga je als reactie op de bedreigende situatie vechten, vluchten of verstarren. Zoals dieren doen wanneer ze zich bedreigd voelen. Natuurlijk word je niet bedreigd door een leeuw, maar je lichaam reageert wel alsof de leeuw voor je staat. Dit gebeurt vaak zonder het zelf goed te beseffen. Sommige mensen kunnen hun stressniveau heel goed reguleren en kunnen snel terug tot rust komen zodat hun mensenbrein terug begint te werken. Zolang je niet tot rust komt, zal het moeilijk zijn om nog meer leerstof te blokken. Tijdens het examen kan je dan bepaalde stukken kwijt zijn, de zogenaamde blackout.
Gelukkig kan je er iets aan doen. Eerst en vooral kan je op zoek gaan naar wat je stress bezorgt. Weet je niet wat je stress bezorgt, praat er dan over met vrienden en familie. Misschien helpen ze jou op weg. Zo kan je oplossingen verzinnen om examenstress tegen te gaan.
Misschien kan je de volgende tips van studenten gebruiken: in de tuin of de omgeving gaan wandelen, eventueel met de hond, sporten, een bad nemen, ontspannen bij een rustig muziekje, praten met familie en vrienden of eens goed huilen. Je kan ook ontspanningsoefeningen op YouTube opzoeken. Maak jezelf een gezonde maaltijd klaar en drink veel water. Probeer in blokken te studeren en tussendoor veel te bewegen. Tot slot: vergeet die kleine tussendoortjes niet. Een stukje chocolade helpt je vast door de laatste loodjes!
Succes!
No Comments Yet!
You can be first to leave a comment