Antwerpen heeft zijn ‘handjes’. Gezôarde heeft nu ook zijn ‘kruisjes’.
De vorm verwijst naar de miraculeuze kruisen van Eksaarde. De koffie naar de vroegere koffiebranderij ‘La Estrella’.
Ingrediënten
(voor ca. 20 grote of 55 kleine kruisjes):
· 250 gram bloem
· 125 gram kristalsuiker
· 1 pakje vanillesuiker
· Snuifje zout
· 125 gram malse boter
· 1 ei
· 4 gram oploskoffie
· 1 chocolade koffieboon per koekje
VOORBEREIDING:
· De boter een uurtje op voorhand op kamertemperatuur zetten, zo is ze mals genoeg om te bewerken.
· De oploskoffie oplossen in zo weinig mogelijk water.
Bereidingswijze
· Meng en kneed alle ingrediënten samen tot een mooi deeg (met de hand).
· Laat het deeg ongeveer een uurtje in vershoudfolie in de koelkast rusten.
· Rol het deeg uit met een deegrol tot een dikte van ongeveer 1 cm. Vormpjes uitduwen en op een bakplaat met bakpapier leggen. Wanneer het deeg te kleverig is, voeg dan nog wat bloem toe.
· Oven voorverwarmen op 150°C (hetelucht) of 160°C (traditionele oven).
· Duw de koffieboon lichtjes in het deeg.
· De grote kruisjes: 12 min. baktijd
· De kleine kruisjes: 10 min. baktijd
Tekst Tania Ott – Fotografie Tania Ott
No Comments Yet!
You can be first to leave a comment