Van peterselie kan je wijn maken. Reuk is ons minst ontwikkelde zintuig. Appelzuur smaakt anders dan citroenzuur. Je leert nogal wat bij als je spreekt met Hugo Laget, voorzitter van de wijn- en biergilde Reynaert uit Doorslaar. Want Hugo en de rest van de gilde leren mensen wijn maken en bier brouwen.
“Als je bij de gilde komt, leer ik je eerst proeven”, zegt Hugo. “Smaken kennen, herkennen, hoe proeft iets eigenlijk? Je moet op zijn minst de vijf smaken kunnen onderscheiden: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Dat is de vijfde smaak die mensen minder goed kennen. Dat smaakt hartig, zoals oude kaas of sojasaus.”
Verkeerde informatie
“Een wijnmaker of brouwer werkt normaal gezien enkel met zoet, zuur en bitter. Hij of zij moet die smaken goed kennen om een lekker drankje te maken en om te weten wat voor een eindproduct hij wil. Het helpt ook om te weten wat er mis is aan je zelfgemaakte drank als hij niet goed is. Is de wijn te zuur door de sulfieten, of ligt het aan de druiven? Als je het kan proeven, weet je wat er mis is en kan je er iets aan doen. Of je kan een ander gildelid vragen wat hij er van denkt.”
“Elkaar helpen, informatie uitwisselen, dat is een belangrijk punt waarvoor de gilde er is”, vervolgt Hugo. “Ik weet het, je kan tegenwoordig veel informatie vinden op het internet. Maar je kan ook veel verkeerde informatie vinden. In de gilde kan je samenkomen, je brouwsel meenemen en eens vragen aan iemand die er al lang mee bezig is wat hij of zij ervan denkt. Dat gaat niet online.”
“Op de kerstmarkt van Eksaarde maken wij ook steeds een appelglühwein.”
Lekker bier is makkelijk
“Met de gilde volgen we ook de nieuwste ontwikkelingen in brouwen en wijn maken op. Welke nieuwe soort druiven er uitkomt bijvoorbeeld, om te zoeken welke soorten hier goed groeien of soorten die beter bestand zijn tegen schimmels. Daarnaast leren we leden ook om hun druivelaar te snoeien.”
“Denk nu niet dat we enkel wijn maken”, zegt Laget. “De meeste leden komen om te leren brouwen. Het is makkelijker een lekker bier te maken, dan een lekkere wijn. Als je proper werkt, met de juiste ingrediënten, kan het nog maar moeilijk mislopen bij bier. Dat ligt bij wijn maken wel wat moeilijker, maar ook dat is goed te doen. Het probleem is soms wel dat mensen appelwijn of wijn van andere vruchten gaan vergelijken met druivenwijn en dan denken dat hun wijn niet goed is. Daarom ook weer het belang van proeven: herkennen of je een gebalanceerde, lekkere drank kan maken. Ik heb al lekkere wijnen gemaakt van bijvoorbeeld peterselie. Dat smaakt nog steeds naar wijn, maar met een volle, hartige toets.”
Experimenteren
“In de wijngilde kan je dat allemaal proberen. Er zijn mensen die enkel komen om te experimenteren, of enkel om het technische aspect van het brouwen. Want wij stellen ook materiaal ter beschikking, en doen samen aankopen van allerlei zaken, zoals zuren, gist en hop. Andere mensen komen niet eens om zelf te brouwen, maar om te leren proeven en voor al onze activiteiten”, vertelt Hugo Laget.
“Eén keer per jaar doen we een reisje naar een wijnstreek, er is het ambachtenweekend in augustus en nog veel meer. Op de kerstmarkt van Eksaarde maken wij ook steeds een appelglühwein van een kwaliteit die je nergens anders vindt. Kortom, wie geïnteresseerd is, moet zelf maar eens komen kijken.”
No Comments Yet!
You can be first to leave a comment